U bevindt zich hier: Startpagina » Blog

Blog Frits Vink

Frits Vink - Coördinator dagrecreatie voor senioren bij Erve Huiskes

“Pak je rust, geniet van het leven en blijf bewegen!”


In de zomer van 2014 ontstond zijn idee: dagrecreatie voor senioren in een natuurlijke omgeving. Frits Vink, toenmalig eigenaar van Outdoor Challenge Park, vertelt: “De uit begin 1900 daterende boerderij Erve Huiskes op Het Hulsbeek in Oldenzaal was de ideale locatie hiervoor. Hier vind je de rust en de ruimte. Iets waar veel mensen van genieten. Hier kunnen we ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met kleine activiteiten een groot plezier doen en laten genieten van een hapje en een drankje.”

Voor, door en met elkaar

Na de oprichting van Stichting Erve Huiskes in datzelfde jaar, volgden meerdere samenwerkingsverbanden, o.a. met de dagbesteding van Zorgfederatie Oldenzaal en Aveleijn. De combinatie van wandelen in de natuur met een vers kopje koffie na die tijd bleek een groot succes. Frits: “Op verzoek van de gemeente Oldenzaal kon ik destijds ook locatie bieden aan het project Hulsbeek Samen. Dit is een samenwerkingsverband van diverse partijen, die op Het Hulsbeek een werkplek creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet alleen Aveleijn, maar ook Het Maathuis, de AT Groep , de Werkwijzer en de Gemeente Oldenzaal brachten mensen samen bij Erve Huiskes. Zo hebben we gezamenlijk onder andere:
- de kippenschuur en de stal leeggehaald, opgeknapt en afgetimmerd
- hekken geplaatst
- de tuin op orde gebracht
- een moestuin gecreëerd
- een haventje met aanlegsteiger gebouwd.
Samen met ouderen dingen bedenken, samen iets opbouwen; daar ligt mijn passie. Mijn lijfspreuk is dan ook: ‘Ik ben omdat wij zijn’. Ik geloof in ‘Ubuntu’, een van origine Afrikaanse existentiële wijsheid die zegt dat wij allen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ik ben dan ook zo trots dat we dit samen hebben gerealiseerd!”

Uitbreiding dagrecreatie

“Ik merkte dat er bij de zorginstellingen in deze regio steeds meer behoefte is aan een buitenlocatie. Er zijn zo veel leuke ideeën en Erve Huiskes is de perfecte plek voor uitbreiding van dagrecreatie. Naast de prachtige ligging aan recreatieplas Het Hulsbeek, beschikt Erve Huiskes over een kleine boerderij en twee stallen met 1,5 hectare grond eromheen. Bij ons kunnen ouderen zich volop vermaken. We hebben roeiboten, (elektrische) waterfietsen en heel veel leuke spelletjes tot onze beschikking. Bovendien kan men onze bosrollator of strandrolstoel gebruiken voor een heerlijke wandeling door het naastgelegen bos of over het strand of met de DUO fiets een eindje fietsen door de prachtige omgeving. Uiteraard staat de koffie en/of thee klaar wanneer men wenst. Vanaf maandag 13 augustus zal Zorggroep Sint Maarten iedere maandag, woensdag en vrijdag met een eigen groep aanwezig zijn bij Erve Huiskes voor dagrecreatie. Parallel daaraan zal ik kleine groepen senioren zelf begeleiden. Wil men op een andere dag Erve Huiskes bezoeken? Dan kan dat uiteraard ook. Ik ben tevens aangesloten bij samenwerkingsverband Twentse Noabers en het geeft mij heel veel voldoening om op deze manier mensen met elkaar te kunnen verbinden!”

Bewegen is gezond

“Het leuke aan het coördineren van dagrecreatie bij Erve Huiskes is dat je continu in beweging bent. In mijn jonge jaren zat ik veel in de auto en op kantoor. Doordat ik weinig in beweging was, woog ik veel meer. Nu zit ik lekker in mijn vel, mede doordat ik veel beweeg, in de natuur werk en doe wat ik het allermooist vind. Geïnspireerd door professor Erik Scherder die in zijn colleges ingaat op de positieve invloed van bewegen op het menselijk brein, stel ik beweging ook altijd centraal bij de activiteiten die we ontplooien. Een heleboel senioren willen niet naar de sportschool, ze willen naar buiten, wandelen of werken in de natuur. Het is fijn om dit voor hen mogelijk te kunnen maken!”

Meer info

Wilt u meer weten over de mogelijkheden bij Erve Huiskes bel 0541-296181. Of beter nog, kom een keer kijken op de Oldenzaalsedijk 20 in Deurningen.